1/12/2023

Suolaista ja hedelmäistä

Jouluna suositaan useimmiten perinteisiä makuja ja herkkuja, mutta perinteiden pohjalta voi kehitellä myös jotain uutta. Harva taitaa leipoa joulun ajan kahvipöytään esimerkiksi perinteisiä pasteijoita. Niitä en tee minäkään, koska raskas voitaikina ei oikein ole makuuni, kevyemmät vaihtoehdot houkuttelevat enemmän.
Sellaisia ovat esimerkiksi briossitaikinasta leivotut piirakat. Täytteiden suhteen vaihtoehtoja on rajattomasti, mutta omaan makuuni ovat suolaisen ja hedelmäisen yhdistelmät. äiden piirakoiden täytteissä on yhdistetty sinihomejuusto ja päärynä, feta-juusto ja persimoni. Yhtä lailla täytteissä voi yhdistellä muitakin juustoja ja hedelmiä, vaikkapa brie-juustoa ja omenaa.

BRIOSSIPIIRAKAT
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
2 munaa
125 g voita tai margariinia
7-8 dl vehnäjauhoja

Täytteet
100 g sinihomejuustoa tai sinihomejuustolla maustettua tuorejuustoa
1 päärynä
kanelia

100 g feta-juustoa
1 persimoni
kuivattua timjamia

voiteluun kananmunaa ja voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva maitoon. Lisää sitten sokeri, suola ja munat hyvin sekoittaen.
Lisää taikinaan jauhoja vähän kerrallaan taikinaan hyvin vaivaten. Lisää taikinaan huoneenlämpöinen, pehmeä voi tai margariini ja jatka taikinan vaivaamista vielä. Parhaiten taikinan saa tehtyä sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai monitoimikoneessa.

Kun taikina tuntuu kimmoisalta, ripottele pinnalle hiukan jauhoja ja peitä taikinakulho liinalla. Anna taikinan kohota tunnin verran.

Kumoa taikina leivinalustalle ja pyörittele siitä noin 24 pientä pullaa ja asettele ne leivinpaperin päälle uunipelleille kohoamaan. Anna pullien kohota puolisen tuntia liinan alla ja valmistele sillä aikaa täytteet.
Kuori ja pilko päärynä ja persimoni, hienonna fetajuusto ja sinihomejuusto muruiksi, ellet käytä valmista homejuustomurua. Täytteeseen sopii hyvin myös sinihomejuustotuorejuusto.

Kun briossipullat ovat kohonneet, paina jokaisen pullan keskelle syvennys esimerkiksi juomalasin pohjalla. Voitele piirakoiden reunat kananmunalla ja täytä puolet pullista sinihomejuustolla ja päärynäviipaleilla ja ripottele mausteeksi kanelia. Täytä loput pullat feta-juustolla ja persimoniviipaleilla, ripottele päälle kuivattua timjamia.

Paista piirakoita 200 asteessa uunin keskitasossa 15−20 minuuttia kunnes niiden pinta on saanut väriä. Voitele piirakoiden reunat kuumina voilla. Se onnistuu näppärästi, kun otat jääkaappikylmästä voista palan haarukkaan ja sivelet piirakanreunat voipalalla.
Parhaimmillaan piirakat ovat haaleiksi jäähtyneinä. Jos et tarjoa niitä heti paistamisen jälkeen, voit lämmittää niitä hiukan ennen tarjolle laittamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO