15/12/2023

Suklaaleivät maistuvat joulun kahvipöydässä

Lapsuudessani joulun kahvipöytään katettiin kirjaimellisesti sen seitsemään sorttia leivonnaisia. Äitini oli innokas leipuri, ja vaikka hän joulun alla teki töissä pitkiä päiviä, jossain kumman välissä hän kuitenkin ehti leipoa vaikka mitä.
Joulupiparien lisäksi piti olla joulutorttuja, englantilaista hedelmäkakkua, maus-tekakkua, pikkuleipiä, pullaa ja pasteijoita. Ja vaikka myös ruokapöytä notkui herkkuja ja vatsat syötiin täyteen, aina oli tilaa myös makealle.
Itse olen ollut aika laiska leipomaan pikkuleipiä, mutta nyt tuli innostus, kun löysin vanhanajan suklaaleipien reseptin. Se lienee yksi niistä pikkuleipäresepteistä, jotka ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle, alkuperää en tiedä. Olen jostakin kirjoittanut sen vanhaan reseptivihkooni.

Suklaaleivät sopivat makuuni hyvin, sillä ne eivät ole liian makeita. Niitä leipoessani hoksasin, että pikkuleivät ovat itse asiassa aika hyviä joulun kahvipöytään. Kun vatsat ovat täynnä ruokaa, pikkuleivät ovat juuri sopivan pieniä makeita paloja kahvin tai teen kanssa nautittaviksi.

SUKLAALEIVÄT
(n. 60 kpl)
200 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
250 g (n. 4 dl) vehnäjauhoja.

voiteluun kananmuna
koristeeksi mantelilastuja ja sokeria

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin sekoittaen.
Yhdistä keskenään kuivat aineet ja lisää ne voi-sokerivaahtoon.
Laita taikina hetkeksi kylmään lepäämään.
Kauli taikina levyksi ja ota siitä muotilla puolikkaan piparkakun mallisia pikkuleipiä ja nostele ne leivinpaperin päälle uunipellille.
Voitele suklaaleivät kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja ja sokeria.
Paista 180 asteessa, kunnes suklaaleivät saavat hiukan väriä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO