20/12/2023

Lohipastramia kalapöytään

Meille ei tule joulua ilman runsasta kalapöytää. Kuluneen sanonnan mukaan kinkku on joulupöydän kunkku, mutta meillä pääosassa ovat erilaiset kalaherkut.

Erinomainen kalaherkku on muun muassa lohipastrami, joka saa marinoitua kirpeänsuolaisessa liemessä. Lisämakua tuovat seesaminsiemenet ja sitrusaromiset korianterinsiemenet, joissa kala puöritellään.

Lohipastrami sopii hyvin paitsi joulun kalapöytään myös alkupalaksi vaikkapa uuden vuoden illalliselle.

LOHIPASTRAMI
n. 600 g nahatonta ja ruodotonta kirjolohifileetä
marinadi:
1 dl soijakastiketta
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
3 rkl appelsiinimehua
pinnalle:
3 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl korianterinsiemeniä

Posta lohifileestä nahka, ruodot ja rasva, ja leikkaa siitä ruodon suuntaisesti kaksi tai kolme (riippuen fileen koosta) pitkää palaa.
Sekoita soijakastikkeeseen sitruunamehu, suola ja sokeri. Sekoittele niin kauan, että suola ja sokeri ovat kokonaan sulaneet.
Laita lohipalat esimerkiksi pakastepussiin ja kaada sinne myös marinadi. Anna maustua jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Kääntele pussia välillä, että kala marinoituu joka puolelta.

Ota lohipötköt marinadista ja kuivaa ne hyvin talouspaperilla.
Kuumenna paistinpannu ja paahda lohipalat ilman rasvaa nopeasti kauttaaltaan niin, että lohipötkön jokainen pinta paahtuu hiukan. Kalaa ei ole tarkoitus paistaa, vaan paahtaa nopeasti, noin 10 sekuntia per puoli.
Sekoita lautasella keskenään seesaminsiemenet ja korianterinsiemenet. Pyörittele kala joka puolelta siemenissä.

Kääri jokainen lohipötkö tiukasti tuorekelmuun ja laita jääkaappiin tai pakastimeen muutamaksi tunniksi. Jos laitat pakastimeen, ota pastramipötköt sulamaan puolisen tuntia ennen tarjoilua. Leikkaa kala noin 1 ½ sentin viipaleiksi ja tarjoa esimerkiksi piparjuuritahnalla maustetun ranskankerman kanssa kalapöydässä tai alkupalana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO