22/12/2023

Juuressalaatissa riittää makua

Kurkut ja tomaatit ovat talvella aika mauttomia, mutta juureksissa sen sijaan makua riittää. Olen syksyn ja alkutalven aikana tehnyt monta kertaa salaattia paahdetuista porkkanoista ja punajuurista, enkä ole vielä kyllästynyt siihen.

Juureksia ei saa paahtaa liian kypsiksi, vaan ne pitää jättää rapeiksi, silloin ne ovat parhaita. Porkkana- ja punajuuritikut laitetaan suoraan uunista balsamiviinietikasta tehtyyn kastikkeeseen, jolloin ne imevät itseensä runsaasti makua. Muuta kastiketta ei salaatti kaipaakaan.

Juuresten lisäksi olen laittanut salaattiin kirpeitä granaattiomenansiemeniä ja makeita appelsiinilohkoja. Käyttämällä erivärisiä porkkanoita salaattiin saa hauskan värikimaran.

Salaatti sopii hyvin vaikkapa joulupöytään, varsinkin silloin, jos ei ole innostunut perinteisistä juureslaatikoista. Ja aivan yhtä hyvin myös niiden rinnalla syötäväksi.

TALVINEN JUURESSALAATTI

500 g porkkanoita
2 punajuurta
öljyä
suolaa
timjamia

2 appelsiinia
1 pieni granaattiomena
tammenlehti- tai romaine-salaattia
granaattiomenan siemeniä

Kastike
½ dl balsamiviinietikkaa
1 tl hunajaa
1 appelsiinin mehu
1 tl kanelia
ripaus suolaa
mustapippuria

Pese ja kuori porkkanat ja punajuuret. Leikkaa juurekset tikuiksi ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle hiukan öljyä, kuivattua timjamia ja suolaa ja paahda 225 asteessa n. 15-20 minuuttia.

Tee sillä aikaa kastike isossa kulhossa. Purista toisesta appelsiinista mehu ja sekoita se balsamiviinietikan kanssa. Mausta hunajalla, kanelilla, mustapippurilla ja lisää halutessasi ripaus suolaa.

Kun juurekset ovat paahtuneet sopivasti, ota ne uunista ja kaada kulhoon, jossa on salaatikastike. Sekoitahyvin ja jätä jäähtymään ja maustumaan. Sekoittele juureksia kastikkeessa muutaman kerran, jotta ne maustuvat kauttaaltaan. Kuori appelsiini ja leikkaa se kalvottomiksi lohkoiksi. Kuori granaattiomena irrottele siitä siemenet.

Asettele salaatinlehdet kauniisti tarjoiluvadille salaattpohhjaksi. Nosta juurekset kastikkeesta esimerkiksi reikäkauhalla niin, että ylimääräinen kastike valuu niistä pois.

Laita juurekset salaattipedin päälle, lisää appelsiiniviipaleet ja granaattiomenan siemenet. Valuta halutessasi juuresten päälle hiukan kastiketta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO