1/03/2024

Ahvenfileet kermaisen peiton alle ja uuniin

Ahven on maukas ruokakala, jota soisi käytettävän kotikeittiöissä nykyistä enemmän. Ahvenet ovat kuitenkin aika kallista kalaa, jota ei juuri arkiruokia varten raaski ostaa, mutta joskus viikonloppuna tai juhlapyhinä voi hiukan herkutella.

Ahvenfileistä valmistuu nopeasti ja helposti vaikka minkälaisia kalaherkkuja. Esimerkiksi leivitetyt, voissa pannulla rapeiksi paistetut ahvenfileet ovat mitä parhainta pikaruokaa. Välillä on kuitenkin mukava valmistaa vaaleista kalafileistä jotain muutakin, vaikkapa näitä uuniahvenia, jotka kypsennetään kermaisessa, tomaattisessa kastikkeessa.

Kastikkeen tomaatit ovat aurinkokuivattuja. Aurinkokuivatut tomaatit olivat trendiruokaa enemmänkin 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa, mutta viime aikoina niitä ei ole niin kovin paljon resepteissä näkynyt.
Öljyyn säilötyt, aurinkokuivatut tomaatinpuolikkaat tai suikaleet ovat kuitenkin edelleen kelpo raaka-aine, joka sopii mainiosti monenlaisiin ruokiin. Ahvenfileiden kermaiseen kastikkeeseen ne tuovat suolaisenkirpeän aromin, jota tuore timjami ja sitruunamehun hapokkuus täydentävät hyvin. Hunaja taas pehmentää lempeästi kokonaisuutta.
Mikäli ahvenfileitä ei ole saatavilla, myös kuhafileet sopivat tähän reseptiin mainiosti.

UUNIAHVENET TOMAATTISESSA KASTIKKEESSA
( 4 annosta)
n. 600 g nahattomia ahvenfileitä
suolaa
mustapippuria

kastike:
1 salottisipuli tai pieni keltasipuli
2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl kalafondia
2 rkl sitruunamenua
2 tl hunajaa
5 dl kermaa, ruokakermaa tai kaurakermaa
tuoretta timjama

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Voitele laakea uunivuoka ja asettele fileet vierekkäin vuokaan. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria.

Kuori salottisipuli ja leikkaa se pieneksi silpuksi. Laita kattilan pohjalle aurinkokuivattujen tomaattien öljyä ja kuullota öljyssä salottisipulia kunnes se pehmenee.

Lisää kattilaan aurinkokuivatut tomaatit ja muutama oksa timjamia ja anna paistua hetki.
Kaada kattilaan kerma, lisää joukkoon kalafondi, sitruunamehu ja hunaja. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä ilman kantta, kunnes kastikkeesta on jäljellä noin 2/3 ja siitä on tullut sakeampaa.

Kaada kastike ahvenfileiden päälle uunivuokaan. Leikkaa päälle vielä reilusti timjamia ja laita vuoka uuniin. Kypsennä noin 15-20 minuuttia.
Tarjoa uuniahvenet esimerkiksi keitettyjen perunoiden tai tuoreilla yrteillä maustetun, keitetyn riisin kanssa.

Kermaisessa ja tomaattisessa kastikkeessa kypsennetyt ahvenfileet voi tarjota esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO