24/03/2024

Pääsiäisen kakussa makeankirpeää sitruunatahnaa ja raikasta appelsiinia

Pääsiäisenä herkutellaan suklaamunilla ja muilla suklaisilla herkuilla, mutta kahvipöytään kannattaa ehdottomasti leipoa herkullinen kakku. Sosiaalisen median lei-vontatileillä ja leivontablogeissa näkee toinen toistaan upeammin koristeltuja kak-kuja, mutta helpommalla pääsee, kun kokoaa kakun vuokaan.
Moni viettää pääsiäistä esimerkiksi mökkeillen ja vuokakakussa on sekin hyvä puoli, että se on helppo ottaa mukaan. Vuoassa kakku myös pysyy mehevänä.
Innostuksen vuokakakkuihin sain vuosia sitten muotoilija, taiteilija Markku Piriltä, joka on taitava kakkuleipuri. Hän tarjosi kahvilassaan Huittisten Wanhassa Pappilassa aina herkullisia, vuokaan koottuja kakkuja.

Tämä pääsiäiseen ja kevääseen sopiva kakku tehdään kääretorttupohjasta. Täytteen makuina ovat kirpeänmakea lemon curd, sitruunatahna, ja raikas appelsiini. Toki kakusta löytyy myös ripaus suklaata. Kakun pinta puuteroidaan tummalla kaakaojauheella ja koristellaan appelsiinilohkoilla.

Kakku kannattaa valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta se saa kunnolla mehevöityä. Koristella sen ehtii kyllä juuri ennen kahvipöytään kantamista.


APPELSIINIKAKKU
Pohja:
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

täyte:
sitruunatahnaa
5–6 pientä appelsiinia (määrä riippuu appelsiinien koosta)
n. 100 g tummaa suklaata
3,3 dl kuohukermaa
250 g mascarponejuustoa
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

koristeluun:
tummaa kaakaojauhetta
suklaaraastetta
appelsiinilohkoja

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne munasokerivaahtoon. Sekoittele jauhot varovasti taikinaan esimerkiksi nuolijalla.
Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista n. 8–10 minuuttia.
Laita sillä aikaa toinen leivinpaperi työtasolle ja ripottele sille sokeria. Kumoa kypsä torttulevy leivinpaperille sokerin päälle ja irrota pohjapaperi.

Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahtoon vatkaamisen loppupuolella mascarpone ja sokeri. Vatkaa tarvittaessa vielä hetki, jotta myös mascarpone vaahtoutuu.
Kuori appelsiinit niin, ettei niihin jää yhtään valkoista, karvasta osaa. Leikkaa kaksi appelsiinia kalvottomiksi lohkoiksi ja laita ne siivilään, jotta niistä valuu ylimääräinen mehu pois. Jätä appelsiinilohkot sitten odottamaan kakun koristelua.
Viipaloi loput appelsiinit ja leikkaa viipaleet pieniksi paloiksi. Täytteen appelsiinipaloja ei tarvitse valuttaa.
Raasta tai leikkaa suklaa veitsellä rouheeksi. Jätä osa suklaaraasteesta koristeluun.

Kokoa kakku vuokaan. Kuvan kakku on tehty n. 20×30 sentin uunivuokaan, johon mahtui kolme kakkukerrosta.
Leikkaa kakkupohja sopivan kokoisiin paloihin ja kokoa kakku kerroksittain täytteiden kanssa. Jos appelsiinit ovat mehukkaita, kakkua ei tarvitse erikseen kostuttaa, sillä appelsiineista irtoava mehu kostuttaa pohjaa riittävästi.
Levitä jokaiselle pohjapalalle ensin reilusti sitruunatahnaa, sitten appelsiiniviipaleita ja lopuksi suklaaraastetta ja mascarpone-kermavaahtoa. Kokoa kaikki kerrokset samalla tavalla. Päällimmäiseksi tulee mascarpone-kermavaahtoa.

Peitä kakku kelmulla ja laita vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään yöksi jääkaappiin.
Koristele kakku ennen tarjoilua siivilöimällä sen pinnalle tummaa kaakaojauhetta. Ripottele kakun pinnalle myös suklaaraastetta. Asettele koristeeksi myös appelsiinilohkot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO