9/05/2024

Mustikkakukkoa vaihteeksi kaurasta

Lehdet ja sosiaalinen media tulvivat nykyään toinen toistaan hienompia reseptejä, mutta joskus on hauska selata vanhoja keittokirjoja ja reseptivihkoja. Niistä löytyy usein vallan mainioita, ehkä hiukan unohdettujakin ruokia ja leivonnaisia, jotka maistuvat edelleen.

Yksi näistä perinneherkuista on savolainen mustikkakukko, joka on ihana jälkiruoka tai miksei yhtä hyvin kahvipöydän tarjottava. Perinteisen mustikkakukon taikina tehdään ruisjauhoista, mutta kokeilin kukkoon tällä kertaa vatsaystävällisempiä kaurajauhoja ja hyvää tuli niistäkin.

Muokkasin taikinaa hiukan muutenkin lisäämällä siihen vaniljasokeria ja kardemummaa, joka sopii hyvin sekä kauran että mustikan makuun,

Jos pakastimesta löytyy vielä viime kesän mustikkasatoa, sitä kannattaa käyttää esimerkiksi tähän kauraiseen mustikkakukkoon. Ja ellei kotoa löydy kaurajauhoja, mustikkakukon voi toki valmistaa perinteiseen tapaan ruisjauhoista.

Mustikkakukko maistuu mainiolta vaniljajäätelön kanssa. Lisäaromia annokseen saa esimerkiksi koristeina olevista mintunlehdistä.

KAURAINEN MUSTIKKAKUKKO
200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
¾ dl ruokosokeria
4 dl kaurajauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa

Täyte:
n. 1 l pakastemustikoita
2 rkl hillosokeria
3 rkl perunajauhoja

Sekoita ruokosokeri pehmeään voihin. Sekoita vaniljasokeri, leivinjauhe ja kardemumma kaurajauhoihin ja yhdistä ne voi-sokeriseokseen niin, että saat tasaisen taikinan.

Voitele korkeareunainen uunivuoka ja levitä ¾ taikinasta jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Jätä lopputaikina odottamaan.
Sekoita hillosokeri ja perunajauhot pakastemustikoihin ja levitä vuokaan taikinan päälle.

Kaulitse lopputaikinasta vuoan kokoinen kansi ja asettele se mustikoiden päälle, pistele taikina haarukalla ja paista mustikkakukkoa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia.
Anna mustikkakukon jäähtyä hetken aikaa. Tarjoa vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO