4/06/2024

Kalanystävän parhaat burgerit

Kalaruuan ystävät syövät kaikenlaista kalaa ympäri vuoden, mutta jotenkin kala maistuu erityisen hyvältä kesällä. Kotipuutarhoissa ja mökkien terasseilla grilleissä paistuu usein lihaa ja broileria, mutta pihvifanienkin kannattaa välillä vaihtaa Ahdin antimiin.

Kesältä maistuvat esimerkiksi nämä ahvenburgerit, joita olen alkukesän kunniaksi tehnyt jo pari kertaa. Ahven on meidän perheen lempikala; mikään ei ole parempaa kuin voissa kullankeltaisiksi ja rapeiksi paistetut ahvenfileet. Ne ovat herkkua varsinkin uusien perunoiden kanssa, mutta kun varhaisperunat eivät vielä ole parhaimmillaan, ahvenista voi tehdä myös hampurilaisten täytettä. Ja ellei ahvenia ole saatavilla, myös kuhafileistä syntyy hyvä kalaburgeri.

Pihvin lisäksi hampurilaisiin laitetaan yleensä muun muassa maustekurkkuviipaleita, mutta ahvenversiossa on sen sijaan raikasta, pikkelöityä kurkkusalsaa. Perinteisen majoneesin korvaa täyteläinen katkarapukastike. Minkäänlaista juustoa ei tämä burgeri kaipaa lainkaan.

Ahvenburgerien sämpylät voi leipoa itse ta yhtä hyvin voi käyttää valmiita, kaupasta saatavia hampurilaissämpylöitä.

Ahvenburgerit ovat mukavaa vierastarjottavaa, sillä sämpylät voi leipoa hyvissä ajoin valmiiksi, samoin valmistaa täytteet jääkaappiin. Kun vieraat saapuvat, ei tarvitse muuta kuin nostaa sämpylät ja täytteet tarjolle ja paistaa ahvenfileet. Jokainen voi koota oman burgerinsa näppärästi.

Ahvenburgerit ovat herkullista tarjottavaa myös kesävieraille.

AHVENBURGERIT
( 4 annosta)
8 pientä tai 4 isoa, nahatonta ahvenfileetä
suolaa
(vehnäjauhoja leivitykseen)
voita paistamiseen

4 hampurilaissämpylää
lehtisalaattia

kurkkusalsaa
katkarapukastiketta

Poista ahvenfileistä ruodot leikkaamalla selkäruodon vierestä v-mallinen pala pois.
Ripottele fileiden molemmille puolille suolaa. Paista fileet kullanruskeiksi ja rapeiksi voissa.
Jos ahvenfileet ovat kovin pieniä, ne kannattaa pyöritellä vehnäjauhoissa ennen paistamista, jolloin ne pysyvät paremmin koossa.
Kokoa hampurilainen. Halkaise sämpylät, halutessasi voit paahtaa puolikkaita hetken uunissa tai grillissä.
Laita sämpylöiden alapuolikkaalle hiukan katkarapukastiketta ja sen päälle salaatinlehtiä. Lisää salaatille kurkkusalsaa, sitten ahvenfileet ja niiden päälle reilusti katkarapukastiketta ja viimeiseksi sämpylän ”hattu”.

KURKKUSALSA
1 pienehkö, tuore kurkku
2 makeaa herkkukurkkua
½ vihreää omenaa
kesäsipulia
reilusti hienonnettua tilliä
kastike:
3 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl vettä
2 rkl sokeria

Huuhtele kurkku, leikkaa se pitkittäin puoliksi ja poista siemenet esimerkiksi lusikalla kaapimalla.
Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös herkkukurkut. Laita kurkkukuutiot tarjoilukul-hoon.
Kuori omena ja pilko pieniksi paloiksi. Lisää kurkkukuutioiden joukkoon. Hienonna tilli ja kesäsipuli ja sekoita myös ne salsaan.
Sekoita myös kastikkeen ainekset, sekoittele niin kauan, että sokeri liukenee liemeen. Lisää kastike kurkku-omenakuutioiden joukkoon. Nosta jääkaappiin odottamaan tarjoiluhetkeä.

Kurkkusalsa on raikas lisuke rapeille kalafileille.

KATKARAPUKASTIKE
1 ps (n. 180) g isoja katkarapuja
200 g kylmäsavulohituorejuustoa
100 g ranskankermaa
1 rkl makeaa chilikastiketta
ruohosipulia

Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta niistä neste huolellisesti.
Sekoita tuorejuusto, ranskankerma ja makea chilikastike. Silppua joukkoon runsaasti ruohosipulia.
Hienonna katkaravut veitsellä hienoksi massaksi ja sekoita massa tuorejuustotahnaan.

HAMPURILAISSÄMPYLÄT
(6–8 kpl)
2 dl maitoa
20 g hiivaa
1 tl sokeria
½ tl suolaa
1 dl hiivaleipä- tai spelttijauhoja
n. 5–6 dl vehnäjauhoja
3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
1 kananmuna voiteluun
seesaminsiemeniä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva maitoon. Lisää sokeri, suola ja öljy.
Lisää vähitellen jauhoja ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja alkaa irrota kulhon reunoilta.
Jaa taikina 6–8 osaan riippuen siitä, miten isoja sämpylöitä haluat. Pyörittele taikinapalat sämpylöiksi, laita ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, peitä leivinliinalla ja anna kohota noin 1/2 -1 tunti.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsie-meniä. Paista, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO