Paljon porkkanaa, vähän tyrniä
Olen enemmän pullaihminen kuin kakkuihminen, mutta joskus kuitenkin iskee kakunhimo. Siihen on yleensä kaksi lääkettä, joko porkkanakakku tai tiramisu. Tiramisua teen yleensä silloin, kun on jotakin aihetta juhlaan tai tulee vieraita.
Porkkanakakkua taas voi tehdä milloin vaan, mutta minulle se on erityisesti syksyn kakku. Johtuu ehkä siitä, että varsinkin näin alkusyksyllä porkkanat ovat parhaimmillaan. Kakusta tulee ihanan mehevä ja se säilyy hyvin. Teen porkkanaiseni yleensä aika lailla samalla reseptillä, mutta vaihtelen välillä sokeri- ja jauholaatuja ja mausteita. Tällä kertaa keksin lisätä taikinaan tyrniä.
Ellei halua kakkuunsa sattumia tyrnin siemenistä ja kuorista, ne voi siivilöidä pois ja lisätä taiki-naan pelkän mehun. Tyrnin siemenissä on kuitenkin hyvää öljyä ja ne tuovat kakkuun hauskaa rapeutta, joten lisäsin sauvasekoittimella hienonnetut tyrnimarjat kaikkineen taikinaan.
Porkkanakakku kuorrutetaan usein tuorejuustokuorutteella, mutta josta syystä en ole koskaan siitä erityisemmin pitänyt. Itse en tee koskaan kuorrutetta, vaan koristelen kakkuni pekaanipähkinöillä ja saatan tarjota sen kanssa vaikka kermavaahtoa. Tästä versiosta tuli vähän fiinimpi, kun täytin kakkupalat omenasoseella ja pehmeällä ricotta-juustolla. Ricotta on ihanaa ja sopii hyvin sekä makeisiin että suolaisiin leivonnaisiin.
TYRNILLÄ MAUSTETTU PORKKANAKAKKU
4 kananmunaa
6 dl porkkanaraastetta
1 ¼ dl rypsiöljyä
1 dl tyrnimarjoja (n. 1/2-1 dl mehua)
2 dl fariinisokeria
1 dl taloussokeria
4 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
5 dl vehnäjauhoja
pekaanipähkinöitä
Tarjoiluun
omenasosetta
ricotta-juustoa
Kuori porkkanat ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Surauta tyrnit rikki sauvasekoittimella ja sekoita munien, öljyn ja porkkanaraasteen kanssa. Ellet halua kakkuusi tyrnien kuoria ja sie-meniä, voit siivilöidä taikinaan pelkän mehun.
Yhdistä jauhot, sokeri ja mausteet ja lisää kuivat aineet porkkanaraasteseokseen. Sekoita huolellisesti.
Kaada taikina korppujauhotettuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan ja tasoittele pinta. Laita taikinan pinnalle koristeeksi pekaanipähkinöitä.
Paista 180-asteisessa uunissa noin 50–60 minuuttia. Anna jäähtyä.
Leikkaa kakku kolmioviipaleiksi (jos se on pyöreä) ja halkaise ne. Täytä palat omenasoseella ja ricottajuustolla. Voit myös halkaista ja täyttää kakun kokonaisena.
Tarjoa jälkiruokana tai kahvipöydässä.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- marraskuu 2024 (1)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)