3/06/2025

Lomailijan helpot keksileivokset

Kesällä saattaa vieraita tulla tupsahtaa lyhyelläkin varoitusajalla, joten on hyvä, jos kaapista löytyy jotain, josta voi nopeasti loihtia tarjottavaa kahvipöytään.
Näppärä kotivara on paketillinen savoiardi- eli kissankielikeksejä. Jos vielä pitää varalla purkillista mascarponejuustoa, tuorejuustoa ja hyvin säilyvää keksitahnaa, saa aika helposti aikaan herkullisia keksileivoksia.
Keksitahnan tilalle voi hyvin laittaa myös valmista suklaatahnaa, jos siitä sattuu enemmän pitämään. Ja jos kahville on tulossa pähkinäallergisia, voi kuorrutteen pähkinärouheen korvata vaikka suklaisilla nonparelleilla.
Makeiden leivosten kanssa maistuvat kesän marjat ja hedelmät.
Jos aikaa on enemmän ja haluat tehdä kissankielikekseistä kesäisen kakun, resepti löytyy täältä.

KEKSILEIVOKSET
10 leivosta
20 savoiardikeksiä
250 g mascarponejuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g Biscoff-keksitahnaa
n. 100 g hasselpähkinä- tai mantelirouhetta
n. 3 dl vahvaa, kylmää kahvia
tarjoiluun marjoja tai hedelmiä

Keitä noin 3 dl vahvaa kahvia ja anna sen jäätyä.
Sekoita mascarponejuusto, tuorejuusto ja keksitahna hyvin keskenään.
Kaada hasselpähkinärouhe laakeaan kulhoon.
Yhteen leivokseen tarvitaan kaksi savoiardikeksiä. Levitä tai pursota paksu kerros keksitahnaa kahden keksin väliin ja paina keksit yhteen. Levitä täytettä myös keksien sokeroiduille, kuperille sivuille.

Upota jokainen keksileivos ensin kahviin, niin että se kostuu kunnolla, ja pyörittele sen jälkeen pähkinä- tai mantelirouheessa ja laita lautaselle ”saumakohta” ylöspäin odottamaan koristelua.

Kun kaikki leivokset on kostutettu ja kuorrutettu pähkinärouheella, pursota keksitahnalla leivosten päälle kaunis kuvio ja koristele halutessasi esimerkiksi marjoilla tai hedelmillä.
Laita leivokset hetkeksi jääkaappiin, jotta ne mehevöityvät.
Tarjoa jälkiruokana tai kahvin tai teen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO