Helppoa ja hyvää
Joulukaan ei vielä ole ohi, mutta viisas varautuu ennakolta ja suunnittelee jo uudenvuoden menunsa valmiiksi. Harva niin tekee, mutta tässä kuitenkin jo muutama vinkki uutta vuotta varten. Ja voihan näitä toki tehdä vaikka joulunpyhinä alkupaloiksi tai iltapaloiksi.
Keskitalvi on yleensä blinien aika. Yhtä hyviä, mutta paljon yksinkertaisempia valmistaa ovat perunaletut, joille jokainen voi makunsa mukaan kehitellä lisukkeita. Valitsin tällä kertaa lettujen kaveriksi savuporotahnan, lohimoussen ja herkkusienisalaatin. Kaikki ovat hyviä siitä, että jos niitä jää, ne maistuvat mainiolta myös seuraavan päivän aamiaisella, joko leivän päällä tai vaikka munakkaan seurana. Jälkiruoaksi sopii kirpeänmakea sitruunajälkiruoka, jonka resepti löytyy Pilkkumin arkistosta lokakuun 2012 kohdalta.
PERUNALETUT
4 keskikokoista perunaa
½ dl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
2 munaa
suolaa
mustapippuria
ruohosipulia
Keitä kuoritut perunat kypsiksi ja survo soseeksi. Sekoita joukkoon jauhot, kerma ja munat. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja silppua joukkoon ruohosipulia.
Paista pannulla voissa kullanruskeiksi.
SAVUPOROTAHNA
50 g savupororouhetta
100 g tuorejuustoa
150 g ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
1 rkl dijon-sinappia
1 omena kuorittuna ja kuutioituna
pätkä purjon vihreää osaa silputtuna
suolaa tarvittaessa
rosépippureita murskattuina
Sekoita keskenään tuorejuusto ja ranskankerma. Notkista tilkalla maitoa, jos seos on liian pak-sua. Mausta sinapilla, suolalla, mustapippurilla ja rosépippureilla
Sekoita joukkoon savupororouhe ja laita hetkeksi jääkaappiin maustumaan.
HERKKUSIENISALAATTI
200 tuoreita herkkusieniä
2 herkkukurkkua kuutioituna
3 isoa valkosipulinkynttä silputtuna
150 g turkkilaista jogurttia
2 rkl sitruunaoliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
nippu persiljaa
Puhdista herkkusienet ja viipaloi ne. Kuutioi kurkku ja purista kuutioista ylimääräinen neste pois Sekoita herkkusienet, kurkkukuutiot ja valkosipulinkynnet jogurtin joukkoon. Lisää sitruunaoliiviöljy ja mausta salaatti suolalla ja mustapippurilla. Silppua joukkoon persilja.
LOHIMOUSSE
200 g graavattua lohta
1 punasipuli
150 g turkkilaista jogurttia
sitruunamehua
valkopippuria
1/2 dl tillisilppua
Leikkaa lohi ja sipuli pieniksi paloiksi ja sekoita ne turkkilaisen jogurtin joukkoon. Mausta sitruunamehulla ja ripauksella valkopippuria. Lisää joukkoon vielä tillisilppu. Anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa ennen tarjoilua, jotta maut tasaantuvat.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- marraskuu 2024 (1)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)