Leipä ja juusto samassa paketissa
Hyvän ruoan ystävällä on tunnetusti monia heikkouksia. Minun heikkouteni ovat hyvät juustot. Vaikka olen yrittänyt, en saa makua ns. prosenttijuustoihin. Toki tuotekehitys on muokannut niitäkin paremmiksi, mutta silti ne ovat mielestäni aika lailla kumimaisia ja mauttomia.
Arjessa en juustoja kovin paljon syö, mutta herkutteluun ostan aina kunnon juustoja. Jostain syystä juustonhimo iskee tavallista kovempaa pimeään vuodenaikaan. Nyt maistuu viipale vuodenjuustoa hyvän hillon kanssa tai nokare sinihomejuustoa keiton ryydittäjänä.
Juustoherkut ovat myös aika mainioita glögin kavereita. Muistan nuoruudestani juustotortun, jota meillä tehtiin iltapalaksi ja vierastarjottavaksi. Siinä ei ollut paljon muuta kuin juustoraastetta ja kermaa, ja hiukan sinappia makua antamassa. Pohjataikina taisi olla aika tuhti voitaikinan tapainen.
Samaa makua tavoittelin tässä juustopiiraassa, mutta en tehnyt kovin rasvaista pohjaa, vaan pikemminkin leipäisen taikinan. Tässä ovat siis leipä ja juusto samassa paketissa.
Juuston lisäksi täytteeseen sopivat esimerkiksi savuporoleikkele tai -kinkku. Hedelmäisen salaatin kanssa piiraasta saa pienen aterian. Kun piiras on tuhti, salaatin raikkaus tasapainottaa sitä hyvin.
JUUSTOPIIRAS
2 dl vettä
yrttisuolaa
1 muna
5–6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
loraus öljyä
voitelemiseen voisulaa
Täyte:
2oo g voimakasta juustoa raasteena
2 ½ dl kermaa
2 rkl Dijon-sinappia
100g savuporoa tai savukinkkua
3 kananmunaa
mustapippuria
tuoretta tai kuivattua timjamia
Mausta vesi yrttisuolalla ja sekoita veteen jauhot ja leivinjauhe. Lisää öljytilkka ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan pohja ( halkaisija n. 24 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Kauli taikina pyöreäksi levyksi ja nosta se vuokaan. Taikina saa tulla reunojen yli.
Sekoita keskenään juustoraaste, kerma, sinappi ja kananmunat. Lisää savuporo tai -kinkku pieninä kuutioina täytteeseen. Mausta mustapippurilla ja tuoreella tai kuivatulla timjamilla oman maun mukaan.
Kaada täyte taikinan päälle ja taita taikinan reunat täytteen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes juustotäyte on kypsää. Nosta pois uunista ja voitele reunat voisulalla. Tarjoa hedelmäisen salaatin kanssa.
HEDELMÄINEN SALAATTI
vihreää salaattia
1 ruukku viinisuolaheinää
1 ruukku rucolaa
1 pieni fenkoli
1 persimoni
½ granaattiomenan siemenet
ananaskirsikoita
pakasteherneitä
Asettele salaatti, viinisuolaheinä ja rucola laakealle vadille. Lisää salaattiin ohueksi viipaloitu fenkoli, kuorittu ja kuutioitu persimoni, puolen granaattiomenan siemenet, ananaskirsikat ja sulatetut pakasteherneet. Mausta kastikkeella juuri ennen tarjoilua.
Kastike:
2 rkl valkoista balsamicoa
1 tl sinappia
4 rkl sitruunaoliiviöljyä (tai tavallista + 1 rkl sitruunamehua)
hunajaa maun mukaan
ripaus suolaa ja mustapippuria
2 Responses to Leipä ja juusto samassa paketissa
Vastaa
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
Oli hyvää. Vieraatkin olivat ihastuneita. Mukava tehdä joitain vähän tavallisuudesta poikkeavi salaatteja.
Pirjo, olipa kiva, että kokeilit ja että piditte salaatistani. Käytän usein jotain hedelmää salaatissa. Oletko kokeillut ripotella salaattiin esimerkiksi kuivattuja karpaloita? Kun kastike on etikkainen vinegretti, kuivatut karpalot tuovat mukavasti salaattiin makeutta ja kauniitakin ne ovat.