12/12/2017

Sametinpehmeää savulohta

Joulun ruokapöytää ei voi kuvitellakaan ilman kalaa. Lihaa voi olla vähemmänkin, mutta kalaa on oltava runsaasti monella tavalla laitettuna. Sillien ja silakoiden rinnalla maistuu vaikkapa savulohi-vuoka. Kalamassa jauhetaan hienoksi ja kun siihen lisätään vaahdotettua kermaa ja ranskanker-maa, koostumuksesta tulee ihanan samettinen.
Savulohivuoka on herkullista alkupalana keitettyjen perunoiden, mädin ja saaristolaisleivän kanssa. Sitä tulee sipaistua limpunsiivun päälle pyhinä monta kertaa. Lohivuoka on myös siitä hyvä ruoka, että se sopii yhtä hyvin juhannukseen kuin jouluun, sillä kermaisen kalan ja uusien perunoiden yhdistelmä on aika vastustamaton.

SAVULOHIVUOKA
500 g lämminsavulohta
½ salaattisipulia tai 1 salottisipuli
2 dl kuohukermaa
3 rkl sitruunamehua
2 ½ dl ranskankermaa
½ tl yrttisuolaa
ripaus valkopippuria
ripaus paprikajauhetta
5 liivatelehteä
tilliä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Hienonna lohi, sipuli ja tilli. Vatkaa kerma vaahdoksi. Laita lohi, sipuli, sitruunamehu, tilli, ranskankerma ja mausteet monitoimikoneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kuumenna tilkka vettä ja liuota siihen liivatteet. Sekoita kermavaahto ja liivateneste varovasti kalamassaan.
Kaada seos kelmulla vuorattuun pateevuokaan tai kakkuvuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 5-6 tuntia.
Tarjoile alkupalapöydässä tai hyvän leivän kera. Koristeluun ja tarjoiluun sopii mainiosti mäti.

One Response to Sametinpehmeää savulohta

  1. Pingback: Kinkun sijaan kassleria | Pilkkumi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO