12/12/2017

Kinkun sijaan kassleria

Joulu on täynnä perinteitä, jotka näkyvät myös ruokapöydässä. Loppuvuoden suurimpaan juhlaan halutaan satsata paljon ja pöytä laitetaan koreaksi. Vaikka perinteisiä ruokia valmistaisikin, voi niiden lisäksi kokeilla jotain erilaista.
Jos kokonainen kinkku tuntuu liian suurelta, on jouluisista mausteista arominsa saava possunkassler yksi hyvä vaihtoehto. Myös se maistuu mainiosti tuttujen juureslaatikoiden kanssa. Lisukkeeksi sopivat hyvin täytetyt sipulit, (ohje linkissä) jotka hautuvat uunissa meheviksi ja makeiksi.
Joulupöydässä pitää olla myös kalaa, tuttujen joulukalojen rinnalle voi valmistaa vaikka sametinpehmeäää savulohivuokaa.
Jouluna syödään vuoroin suolaista, vuoroin makeaa, joten jälkiruokaa pitää ehdottomasti olla. Sen voi jalostaa esimerkiksi joulupuurosta, johon saa uudenlaista makua vaniljahalvalla ja mascarpone-juustolla. Kermainen annos raikastuu appelsiiniviipaleilla.

JOULUINEN UUNIKASSLER
n. 1,5 kg porsaan kassleria
Mausteseos
n. 0,5 dl rypsiöljyä
½ tl jauhettua maustepippuria
2 tl paahdettua paprikajauhetta
1,5 tl kanelia
1,5, tl inkivääriä
1 tl mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
1 rkl sinapinsiemeniä
2 rkl valkoista balsamicoa
suolaa
Sekoita mausteet öljyyn ja hiero seos lihan pintaan huolellisesti. Laita paisti muovipussiin ja anna maustua jääkaapissa noin vuorokausi.
Ota liha huoneenlämpöön vähintään tunti ennen valmistamista. Ripottele lihan pintaan suolaa ja laita se voideltuun uunivuokaan. Paista 150 asteessa 3-4 tuntia. Anna vetäytyä hetki folion alla, leikkaa viipaleiksi ja tarjoile jouluisten juureslaatikoiden ja täytettyjen punasipulien kanssa.

PUUROJÄLKIRUOKA
2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 l maitoa
suolaa

100 g vaniljahalvaa
1 dl mascarpone-juustoa
1dl kermaa vaahdotettuna
(sokeria tarvittaessa)

Keitä riisiä ensin vedessä, kunnes se on imeytynyt ja lisää vähitellen maitoa. Keitä puuro kypsäksi koko ajan sekoitellen, mausta ripauksella suolaa. Anna jäähtyä.
Murenna puuron joukkoon vaniljahalva ja lisää sekaan myös mascarpone ja kermavaahto. Lisää tarvittaessa hiukan sokeria. Tarjoa pähkinöiden sekä appelsiiniviipaleiden tai tuoreiden marjojen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO