18/04/2018

Punaista ja makeaa

 

Nyt kipin kapin kauppaan katsomaan, löytyisikö hedelmähyllystä vielä veriappelsiineja. Jos löytyy, kannattaa ostaa iso satsi ja tehdä niistä veriappelsiinihilloa. Pahoittelen, jos resepti tulee liian myöhään, mutta laittakaa talteen ensi vuotta varten ja olkaa valppaina, milloin näitä makeita, punalihaisia hedelmiä taas ilmestyy kauppaan. Niitä nimittäin saa vain rajatun ajan kerran vuodessa.

Nyt veriappelsiinien sesonki alkaa olla meillä lopuillaan. Minäkin heräsin siihen vähän liian myöhään, mutta ehdin kuin ehdinkin keitellä kaksi satsia ihanaa hilloa. Se on hiukan sottaista puuhaa, sillä nämä hedelmät ovat mahdottoman mehukkaita. Urakan jäljiltä keittiö saattaa olla täynnä punaisia, tahmeita mehuläikkiä, mutta työ palkitsee vaivan.
Parhaiten mehukkaan hedelmälihan saa talteen, kun leikkaa kuoret irti terävällä veitsellä. Kuoren valkoinen osa pitää saada pois mahdollisimman tarkkaan, sillä se ei maistu hyvältä.

Olen tietysti syönyt veriappelsiineja ennenkin, mutta nyt hurahdin ihan täydellisesti. Olen kova tyttö keittelemään kaikenlaisia hilloja. Kokeilen hillontekoa kaikenlaisista marjoista ja hedelmistä ja kun viime talvena tein sitä tavallisista appelsiineista, piti nyt testata, miten veriappelsiinin toimivat.
Hillosta tuli taivaallista. Olen syönyt sitä jogurtin kanssa, juureen leivotun, paahdetun maalaisleivän päällä tuorejuuston kanssa ja pannarin kaverina, vaikka en yleensä koskaan syö pannaria hillon kanssa. Juustojen kanssa en hilloa vielä ole kokeillut, mutta arvaan, että herkullinen makuliitto siitäkin syntyy.

VERIAPPELSIINIHILLO
n. 1 kg veriappelsiineja
1 sitruunan mehu
0,5 dl vettä
450 g hillosokeria

Kuori veriappelsiinit huolellisesti terävällä veitsellä ja leikkaa hedelmäliha kalvottomiksi lohkoiksi. Laita kulho alle, että saat talteen hedelmistä valuvan mehun. Laita mehu ja hedelmälohkot kattilaan, purista sitruunasta mehu ja lisää se, sekä vesi joukkoon.
Jos haluat sileämpää hilloa (niin kuin minä), soseuta veriappelsiinit sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon hillosokeri ja keittele miedolla lämmöllä 30–45 minuuttia sekoitellen. Kuori pinnalle tullut vaahto pois ja kaada kuumennettuihin, puhtaisiin lasitölkkeihin.
Keittoajasta riippuu, miten kiinteää hilloa tulee. Mitä pitempään keittää, sitä paksumpaa se on, kolmessa vartissa syntyy marmeladimainen lopputulos. On hyvä huomata, että hillo kiinteytyy jäähtyessään. Anna jäähtyä ja nauti.

nfd

One Response to Punaista ja makeaa

  1. Pingback: Aurinkoista salaattia sesongin suosikeista | Pilkkumi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO