20/02/2024

Aurinkoista salaattia sesongin suosikeista

Ruokakaupoissa kannattaa aina seurata, mitkä hedelmät ja vihannekset ovat sesongissa, koska silloin ne ovat parhaimmillaan. Nyt ostoskoriin kannattaa poimia makeita veriappelsiineja ja pulleita salaattifenkoleja, molemmat ikuisia suosikkejani. Niistä syntyy ihanan raikas ja värikäs salaatti, jota voi muunnella monella tavalla. Salaatin voi toki tehdä myös tavallisista appelsiineista, sillä myös ne ovat nyt sesongissa.

Ostan veriappelsiineja yleensä kerralla isomman määrän. Kuorin ja leikkaan ne kalvottomiksi lohkoiksi saman tien ja säilytän jääkaapissa lasipurkissa. Sieltä niitä on helppo ottaa viikon mittaan salaattiin tai aamujogurtin kaveriksi.

Veriappelsiinien ja fenkolien salaattipohjaksi voi valita esimerkiksi babypinaatin tai valmiin salaattisekoituksen, juustoksi sopii mainiosti sinihomejuusto, mutta yhtä hyvin käyvät fetajuusto tai leipäjuusto. Mukavaa rapeutta salaattiin antavat pekaanipähkinät ja pippurisuutta rucola. Salaatin kruunaa makeankirpeä kastike.

Salaatti sopii niin kala- kuin liharuokien lisäkkeeksi, mutta on myös herkullinen alkupala rapeakuorisen, vaalean leivän kanssa.

Veriappelsiinista voi tehdä myös ihanaa hilloa aamupalapöytään tai pannukakkujen kaveriksi. Resepti löytyy täältä.

Veriappelsiineja kannattaa ostaa kerralla isompi määrä ja kuoria ja viipaloida ne valmiiksi. Silloin niistä saa viikon varrella tehtyä nopeasti useammankin salaatin.

VERIAPPELSIINI-FENKOLISALAATTI
2 veriappelsiinia
1 fenkoli
pieni kurkku
babypinaattia tai salaattisekoitusta
sinihomejuustoa
pekaanipähkinöitä
1 ruukku rucolaa

kastike:
3 rkl valkoista balsamicoa
3 rkl oliiviöljyä
2 tl hunajaa
mustapippuria

Kuori veriappelsiinit ja leikkaa kalvottomiksi lohkoiksi. Jos se tuntuu hankalalta, voit yhtä hyvin leikata appelsiinit ohuiksi viipaleiksi ja viipaleet puoliksi.
Huuhtele fenkoli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Halkaise kurkunpala ja poista siemenet esimerkiksi lusikalla. Leikkaa kurkku viipaleiksi.
Huuhtele babypinaatinlehdet tai salaatti ja kuivaa huolella ja asettele salaattivadille.
Asettele salaattipohjan päälle kurkku- ja fenkoliviipaleet ja veriappelsiinin lohkot.
Leikkaa sinihomejuustosta paloja ja lisää ne salaattiin. Lisää myös pekaanipähkinät ja koristele rucolalla.
Sekoita kastikkeen ainekset ja mausta salaatti kastikkeella juuri ennen tarjoilua. Nauti alkupalana hyvän leivän kanssa tai pääaterialla kalan tai lihan kumppanina.

Veriappelsiinisalaatti on värikäs ja herkullinen. Fenkolin lehtitupsut kannattaa säästää salaatin koristeluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO