13/07/2018

Kesän suosikkikaali

Kukkakaalista on tullut suosikkikaalini parsakaalin lisäksi. Melkein kuin huomaamatta kukkakaali on vallannut aika ison osan kesän kokkailuissa. Olen jo useamman kerran tehnyt siitä salaattia, sillä uskokaa tai älkää, kukkakaali on vallan mainiota myös raakana. Pilkkumin arkistosta löytyy tämä salaattiresepti, jossa se ainakin maistuu oikein hyvältä.

Myös napakankypsäksi keitetty kukkakaali on hyvää. Sen sijaan se harmaa ylikypsä mössö, jota usein gratiinina tarjotaan, ei oikein meikäläiselle maistu. Liika kypsennys pilaa hyvän vihanneksen, olipa se sitten kukkakaali tai porkkana.

Kukkakaaligratiinia en juuri teekään, mutta muutama viikko sitten keksin tehdä kukkakaalien höysteeksi juustoisen kananmunakastikkeen ja sekös olikin aika hyvä oivallus. Ensimmäinen testaaja oli 2-vuotias tyttärentytär, joka totesi tyytyväisenä: ”tää on mumma niin hyvää.”
Voiko sitä parempaa suositusta saadakaan, suosittelen siis kokeilemaan.

KUKKAKAALIA KANANMUNAKASTIKKEELLA

nfd

n. 500 g kukkakaalia
2–3 dl ruokakermaa
100 g juustoraastetta, esimerkiksi emmentalia
1 rkl dijonsinappia
suolaa (tarvittaessa)
mustapippuria
sipulinvarsia tai ruohosipulia ja persiljaa silputtuna
2 keitettyä kananmunaa

Keitä kananmunat kypsiksi ja kukkakaali napakankypsäksi. Tee kastike munien ja kukkakaalin kypsyessä.
Kaada ruokakerma pinnoitettuun kattilaan. Sekoita joukkoon sinappi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää juustoraaste ja anna sen sulaa kermaan, mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Kuori kananmunat ja leikkaa ne kuutioiksi. Ota kattila liedeltä ja sekoita siihen ruohosipuli- ja persiljasilppu sekä kananmunanpalat. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää hiukan ruokakermaa.
Nosta kukkakaalit tarjoiluvuokaan ja kaada kananmunakastike niiden päälle, tarjoa heti. Voit myös halutessasi lohkoa kukkakaalia haarukalla pienemmäksi ja kaataa kastikkeen päälle vasta sen jälkeen.
Tarjoa kesäisenä ateriana tai sen lisukkeena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO