24/11/2020

Itse tehty granola vie kielen

Kun on kerran tehnyt itse granolaa, se on menoa, sillä niin paljon parempaa omatekoinen on. Ainesten lista on pitkä, mutta annoksesta tulee iso satsi, josta riittää jogurtin päälle ripoteltavaa pitkäksi aikaa.

Ja jos joku ei tiedä, mikä erottaa granolan myslistä, kerrottakoon, että se on paahtaminen. Kaurahiutaleet, siemenet ja leseet saavat käyvä uunin lämmössä, niihin tulee ihanan paahteinen maku ja mukavan rapea rakenne.

Granolaa on helppo tehdä ja muunnella oman mielen mukaan. Myös makeuden määrää voi säätää ja makeuttajia vaihdella. Tässä granolassa käytin kookossokeria, koska se antaa myös kauniin värin paahdetuille kaurahiutaleille. Yhtä hyvin granolan voi makeuttaa hunajalla.

Kuivatut marjat ja hedelmät ovat tyypillisiä granolan mausteita. Itse pidän kuivatuista karpaloista ja kuivapakastetuista mansikoista. Uusi suosikkini on kuivattu mango, jota on käytetty tässä reseptissä. Ja lisää makua saa tietysti mausteista, vaikkapa kardemummasta ja kanelista.

nfd

PAAHTEINEN GRANOLA
5 dl isoja kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl pellavansiemenrouhetta
1 dl cashew-pähkinöitä
1 dl fariini-, ruoko- tai kookossokeria
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl kuivattua mangoa
kardemummaa
kanelia
¾ dl öljyä
0,5 dl vettä
ripaus suolaa

Sekoita kaikki kuivat aineet karpaloita ja mangonpaloja lukuun ottamatta isossa kulhossa. Laita rypsiöljy, vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri sulaa, älä anna kiehua.
Anna öljyn jäähtyä hieman ja sekoita se huolellisesti muiden aineiden joukkoon.
Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda granolaa 180-asteisen uunin keskitasolla reilu puoli tuntia, kunnes pähkinät saavat väriä ja granola kuivuu. Ole tarkkana, ettei granola pala, sekoittele sitä aina välillä.

One Response to Itse tehty granola vie kielen

  1. Pingback: Itse tehty ruokalahja ilahduttaa aina | Pilkkumi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO