24/11/2020

Itse tehty ruokalahja ilahduttaa aina

Tähän aikaan vuodesta moni miettii, mitä ihmettä taas keksisi joululahjaksi ystäville, millä ilahduttaa naapuria tai lasten kummeja. Hyviä vaihtoehtoja ovat ruokalahjat; kauniisti pakattu ruokatuliainen on persoonallinen lahja, joka jää mieleen.

Olen vuosikausia sitten tullut siihen tulokseen, että ruokalahjoista pitävät kaikki. Jokaisella on tavaraa yllin kyllin, mutta herkuista ei jää mitään ylimääräistä säilytettävää. Yleensä ne katoavat nopeasti parempiin suihin.

Makeanystävä ilahtuu varmasti tästä suklaisesta fudgesta. Sen voi maustaa vaikka millä, esimerkiksi salmiakkilastuilla, suklaarouheella, pähkinöillä, kuivatuilla hedelmillä tai vaikkapa chilillä. Tässä reseptissä on käytetty piparimuruja ja salmiakkilastuja.

Fudgea ei ole vaikea valmistaa, ja vaikka kaupat ovat pullollaan hienoja suklaaherkkuja, on omin käsin valmistetussa kermakaramellissa kuitenkin jotain erilaista.

nfd

SUKLAINEN FUDGE
1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa
400 g tummaa suklaata
125 g voita
ripaus suolaa
1 dl piparimuruja tai salmiakkilastuja

Vuoraa öljytyllä leivinpaperilla vuoka, jonka koko on noin 20×30 senttiä.
Kaada kondensoitu maito pinnoitettuun kattilaan ja kuumenna se miedolla lämmöllä kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
Paloittele suklaa maidon joukkoon ja anna sen sulaa.
Lisää paloiteltu voi, suola ja piparimurut tai salmiakkilastut. Sekoita tasaiseksi. Voit myös jakaa taikinan kahtia ja maustaa toisen puolen piparilla, toisen salmiakilla.
Kaada seos vuokaan ja ripottele päälle piparimuruja tai salmiakkia. Anna jähmettyä jääkaapissa peitettynä muutama tunti, mielellään yön yli. Leikkaa paloiksi ja asettele tarjolle

Hyviä ruokalahjoja ovat myös erilaiset hillot, leivät ja esimerkiksi granola. Maltaisen, mutta vähemmän makean joululeivän reseptin löydät täältä.

Kannattaa tehdä myös granolaa, jossa on ihanan paahteinen maku.

Myös kirpakka puolukka-inkiväärihilloke kauniissa purnukassa on hauska herkkulahja jollekin tärkeälle ihmiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO