22/11/2021

Tuttuja makuja uudella tavalla

Tähän aikaan vuodesta virittäydytään jo jouluiseen tunnelmaan; maistellaan glögejä ja tarjotaan niiden kanssa erilaisia pikkupurtavia. Joka puolelta tulvii monenlaisia uusia reseptejä, mutta hyväksi havaittuja, tuttuja raaka-aineitakaan ei tarvitse hylätä. Esimerkiksi saaristolaisleipä kuuluu jouluun, samoin kylmäsavulohi. Niistä voi vaihteeksi rakentaa esimerkiksi pieniä voileipäleivoksia.

Leivokset voi rakentaa kahdella tavalla: joko leikkaamalla koko leivän pitkittäin ohuiksi viipaleiksi tai leikkaamalla leivästä normaalisti tavallista ohuempia, pieniä viipaleita ja kokoamalla niistä leivoksen kerrallaan. Ensimmäinen tapa on helpompi ja nopeampi. Toinen toimii hyvin esimerkiksi silloin, kuin ei halua tehdä koko leivästä leivoksia, vaan vain muutaman kappaleen.

Toinen herkullinen idea on leipoa lanttusoseesta rieskoja ja päällystää ne mieleisellään tahnalla.

VOILEIPÄLEIVOKSET
(noin 10 kpl)
1 saaristolaisleipä
150 g kylmäsavulohta
pieni pätkä purjoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl piparjuuritahnaa
1 prk ranskankermaa
ruohosipulia
tilliä
Hienonna kylmäsavulohi, mutta jätä hiukan koristelua varten.
Leikkaa purjo pieneksi silpuksi.
Sekoita tuorejuusto, piparjuuritahna ja ranskankerma keskenään ja lisää joukkoon kylmäsavulohi, purjo sekä hienonnettu ruohosipuli ja tilli.

Poista saaristolaisleivästä kanta- ja kuori ja leikkaa leipä pituussuunnassa kolmeksi tai neljäksi ohueksi viipaleeksi.
Levitä lohitäytettä alimmalle leipäviipaleelle hyvä kerros ja nosta toinen viipale sen päälle. Levitä myös sille lohitäytettä. Paina kolmas viipale päällimmäiseksi ja kääri täytetty leipä tiukasti tuorekelmuun.
Jätä osa täytteestä voileipäleivosten koristeluun.
Laita leipä jääkaappiin kevyen painon alle muutamaksi tunniksi tai jopa yön yli.
Leikkaa leipä kapeiksi viipaleiksi terävällä veitsellä.
Koristele lopulla lohitahnalla, kylmäsavulohiviipaleilla ja ruohosipulilla ja tarjoa esimerkiksi glögin tai kuohuviinin kanssa.

LANTTURIESKAT
( noin 16 kpl)
300 g lanttua
0,5 dl maitoa
1 kananmuna
1 tl suolaa
2,5 dl spelttijauhoja tai hiivaleipäjauhoja
n. 2 rkl sulatettua voita

Kuori lantut ja leikkaa pieniksi lohkoiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Soseuta ja anna jäähtyä hetki. Lisää soseeseen spelttijauhot ja voisula sekä maito ja kananmuna. Mausta suolalla ja sekoita hyvin. Taikina saa olla aika löysää.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Nostele taikinasta lusikalla leivinpaperin päälle pieniä kekoja, ripottele päälle jauhoja ja painele käsin litteiksi rieskoiksi. Paista, kunnes rieskat kypsyvät ja saavat hiukan väriä.

Täyte
100 g kylmäsavuhärkäleikelettä (tai kylmäsavuporoleikkelettä)
1 omena
1 pieni punasipuli
200 g sinihometuorejuustoa
4 rkl ranskankermaa
persiljaa
mustapippuria
koristeluun rosépippureita ja tuoretta timjamia

Leikkaa kylmäsavuhärkäviipaleet pieneksi silpuksi. Kuori ja kuutioi omena ja hienonna punasipuli. Notkista tuorejuusto ranskankermalla ja sekoita kaikki aineet tasaiseksi tahnaksi. Mausta rouhitula mustapippurilla.
Laita jokaiselle rieskalle kylmäsavuhärkätahnaa ja ripottele päälle muutama rosépippuri. Koristele tuoreella timjamilla.

Punajuuritäyte
2 paahdettua (tai keitettyä) punajuurta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl ranskankermaa
2 rkl karkeaa Dijon-sinappia
1 tl hunajaa
tillisilppua

Kuori punajuuret ja paahda ne uunissa 200 asteessa tai keitä kuorineen kypsiksi. Jos keität, jäähdytä punajuuret ja kuori ne.

Leikkaa punajuurista muutama ohut viipale koristelua varten. Raasta loput hienoksi raasteeksi. Sekoita tuorejuusto, ranskankerma, sinappi ja hunaja. Lisää joukkoon hienonnettua tilliä.
Leikkaa esimerkiksi saaristolaisleivästä tai vaaleasta maalaisleivästä pieniä, ohuita viipaleita ja päällystä ne punajuuritahnalla. Koristele punajuuriviipaleella ja tillinoksalla.

Suolaisen jälkeen maistuu makea, esimerkiksi suklaiset muffinssit, joiden reseptin löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO