Tuttuja makuja uudella tavalla
Tähän aikaan vuodesta virittäydytään jo jouluiseen tunnelmaan; maistellaan glögejä ja tarjotaan niiden kanssa erilaisia pikkupurtavia. Joka puolelta tulvii monenlaisia uusia reseptejä, mutta hyväksi havaittuja, tuttuja raaka-aineitakaan ei tarvitse hylätä. Esimerkiksi saaristolaisleipä kuuluu jouluun, samoin kylmäsavulohi. Niistä voi vaihteeksi rakentaa esimerkiksi pieniä voileipäleivoksia.
Leivokset voi rakentaa kahdella tavalla: joko leikkaamalla koko leivän pitkittäin ohuiksi viipaleiksi tai leikkaamalla leivästä normaalisti tavallista ohuempia, pieniä viipaleita ja kokoamalla niistä leivoksen kerrallaan. Ensimmäinen tapa on helpompi ja nopeampi. Toinen toimii hyvin esimerkiksi silloin, kuin ei halua tehdä koko leivästä leivoksia, vaan vain muutaman kappaleen.
Toinen herkullinen idea on leipoa lanttusoseesta rieskoja ja päällystää ne mieleisellään tahnalla.
VOILEIPÄLEIVOKSET
(noin 10 kpl)
1 saaristolaisleipä
150 g kylmäsavulohta
pieni pätkä purjoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl piparjuuritahnaa
1 prk ranskankermaa
ruohosipulia
tilliä
Hienonna kylmäsavulohi, mutta jätä hiukan koristelua varten.
Leikkaa purjo pieneksi silpuksi.
Sekoita tuorejuusto, piparjuuritahna ja ranskankerma keskenään ja lisää joukkoon kylmäsavulohi, purjo sekä hienonnettu ruohosipuli ja tilli.
Poista saaristolaisleivästä kanta- ja kuori ja leikkaa leipä pituussuunnassa kolmeksi tai neljäksi ohueksi viipaleeksi.
Levitä lohitäytettä alimmalle leipäviipaleelle hyvä kerros ja nosta toinen viipale sen päälle. Levitä myös sille lohitäytettä. Paina kolmas viipale päällimmäiseksi ja kääri täytetty leipä tiukasti tuorekelmuun.
Jätä osa täytteestä voileipäleivosten koristeluun.
Laita leipä jääkaappiin kevyen painon alle muutamaksi tunniksi tai jopa yön yli.
Leikkaa leipä kapeiksi viipaleiksi terävällä veitsellä.
Koristele lopulla lohitahnalla, kylmäsavulohiviipaleilla ja ruohosipulilla ja tarjoa esimerkiksi glögin tai kuohuviinin kanssa.
LANTTURIESKAT
( noin 16 kpl)
300 g lanttua
0,5 dl maitoa
1 kananmuna
1 tl suolaa
2,5 dl spelttijauhoja tai hiivaleipäjauhoja
n. 2 rkl sulatettua voita
Kuori lantut ja leikkaa pieniksi lohkoiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Soseuta ja anna jäähtyä hetki. Lisää soseeseen spelttijauhot ja voisula sekä maito ja kananmuna. Mausta suolalla ja sekoita hyvin. Taikina saa olla aika löysää.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Nostele taikinasta lusikalla leivinpaperin päälle pieniä kekoja, ripottele päälle jauhoja ja painele käsin litteiksi rieskoiksi. Paista, kunnes rieskat kypsyvät ja saavat hiukan väriä.
Täyte
100 g kylmäsavuhärkäleikelettä (tai kylmäsavuporoleikkelettä)
1 omena
1 pieni punasipuli
200 g sinihometuorejuustoa
4 rkl ranskankermaa
persiljaa
mustapippuria
koristeluun rosépippureita ja tuoretta timjamia
Leikkaa kylmäsavuhärkäviipaleet pieneksi silpuksi. Kuori ja kuutioi omena ja hienonna punasipuli. Notkista tuorejuusto ranskankermalla ja sekoita kaikki aineet tasaiseksi tahnaksi. Mausta rouhitula mustapippurilla.
Laita jokaiselle rieskalle kylmäsavuhärkätahnaa ja ripottele päälle muutama rosépippuri. Koristele tuoreella timjamilla.
Punajuuritäyte
2 paahdettua (tai keitettyä) punajuurta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl ranskankermaa
2 rkl karkeaa Dijon-sinappia
1 tl hunajaa
tillisilppua
Kuori punajuuret ja paahda ne uunissa 200 asteessa tai keitä kuorineen kypsiksi. Jos keität, jäähdytä punajuuret ja kuori ne.
Leikkaa punajuurista muutama ohut viipale koristelua varten. Raasta loput hienoksi raasteeksi. Sekoita tuorejuusto, ranskankerma, sinappi ja hunaja. Lisää joukkoon hienonnettua tilliä.
Leikkaa esimerkiksi saaristolaisleivästä tai vaaleasta maalaisleivästä pieniä, ohuita viipaleita ja päällystä ne punajuuritahnalla. Koristele punajuuriviipaleella ja tillinoksalla.
Suolaisen jälkeen maistuu makea, esimerkiksi suklaiset muffinssit, joiden reseptin löydät täältä.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)