29/11/2016

Glögi-iltoihin ja lahjavalvojaisiin

Kun ulkona on pimeää, pitää sisällä olla mukavaa ja tunnelmallista. Kynttilät, hämäränhyssy, kuuma glögi ja pienet herkut tekevät joulunodotuksesta mukavaa aikaa. Parasta onkin valmistautuminen ja jouluun virittäytyminen. Ruokapöytä notkuu herkkuja vasta jouluna, mutta jo edeltävinä viikkoina voi hiukan hemmotella itseään.

Jokaiseen vuodenaikaan kuuluvat tietyt maut. Joulunaika on mausteinen, makea ja suolainen: siihen sopii esimerkiksi hyvin tämä kakku, johon makeutta tuo omena, suolaisuutta sinihomejuusto. Mukana on myös piparimaustetta, joka sekin kuuluu tähän vuodenaikaan.

Omenainen sinihomejuustokakku on yksi vaihtoehto glögin kanssa tarjottavaksi. Sen kanssa pöytään voi kattaa myös rukiista lohirullaaja tuhtia juustopiirasta, josta saa hyvän iltapalan, kun tarjoaa sen hedelmäisen salaatin kanssa.

Glöginkin voi tehdä itse. Valmiit glögit ovat usein aika tuhteja ja makeita, mutta kun mausteisen juoman tekee itse, siitä saa juuri sellaisen kuin haluaa. Perinteisen punaisen glögin sijaan hyvä vaihtoehto on itse tehty omenaglögi, johon saa joulun makua kanelista, tähtianiksesta ja neilikasta. Jos haluaa juomalleen hiukan kipakkuutta, mukaan voi laittaa tuoretta inkivääriä. Paras glögi tulee suodattamattomasta omenamehusta, joka näyttää lasissa samealta.

omenainen-sinihomejuustokakku2

OMENAINEN SINIHOMEJUUSTOKAKKU
125 g voita
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl ranskankermaa
1 dl sokeria
75 g sinihomejuustomuruja
1 tl piparkakkumaustetta
½ dl maissitärkkelystä
3 kananmunaa
1 omena

Päälle:
2 omenaa
rosépippureita

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna sekä keskenään sekoitetut leivinjauhe ja jauhot.
Vuoraa irtopohjavuoan (n. 24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Kuori omena ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Sekoita täytteen ainekset ja lisää joukkoon omenakuutiot. Kaada täyte taikinan päälle vuokaan.
Viipaloi omenat (jos ovat kotimaisia, ei tarvitse kuoria) ja asettele taikinan päälle. Ripottele koristeeksi rosépippureita. Paista 175-asteisessa uunissa tunnin verran.
Anna jäähtyä ennen kuin irrotat kakun vuoasta.

OMENAGLÖGI
1 l omenamehua, mieluiten ”sameaa”
½–1 dl fariinisokeria tai muscovadosokeria
1 vaniljatanko
2 kanelitankoa
3 tähtianista
( pieni pala tuoretta inkivääriä)

Halkaise vaniljatanko ja kaavi siitä siemenet, kuori inkivääri ja leikkaa siitä ohuita viipaleita.
Kaada omenamehu kattilaan ja laita joukkoon mausteet. Kiehauta, ota kattila pois liedeltä ja anna hautua noin tunti. Siivilöi mausteet pois, kuumenna uudelleen ja tarjoa rusinoiden ja mantelien kanssa.
Glögin voi halutessaan terästää alkoholilla.

h_glogiruoka5

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO