6/06/2017

Sillijäätelö sulaa suussa

Ensimmäiset uudet perunat, nokare voita ja pala silliä. Siinä makuelämys, josta alkaa kesä. Hieman fiinimmän elämyksen saa, kun vaihtaa sillin sillijäätelöön. Myös sen pehmeä kermainen maku sopii täydellisesti uusien perunoiden kanssa.
Sillijäätelön pakastamiseen sopii vaikka kaunis rengaskakkuvuoka. Yhtä hyvin sen voi jäädyttää valmiina pikkuannoksina esimerkiksi silikoniseissa muffinssivu-oissa.
Parhaimmillaan sillijäätelö on hiukan pehmenneenä. Kuuman uuden perunan kyljessä se tosin sulaa nopeasti. Kesäisen alkupalan kruunaa pala saaristolaisleipää.

Kesällä kannattaa myös grillata. Helposti hyvää grilliruokaa syntyy kokonaisesta porsaan sisäfileestä ja marinoiduista pikkupaprikoista, joiden reseptit löydät täältä.  Kalaruoan ystäville maistuvat kalanyytit, joihin voi laittaa esimerkiksi siikaa, kuhaa tai ahventa. Makua nyytteihin antavat piparjuurituorejuusto ja kaprikset, katso resepti täältä.

Hyvän lisukkeen saa vuohenjuustolla täytetyistä portobellosienistä, jotka sopivat myös kasvissyöjille lihan tai kalan sijaan. Ohje on yksinkertainen: napsauta sienistä jalka irti, öljyä sienen lakki kevyesti ja ripottele sille mieleisiäsi mausteita. Leikkaa tuhti pala vuohenjuustokiekosta, aseta se portobellon lakkiin ja grillaa, kunnes juusto sulaa. Todella hyvin tähän sopii esimerkiksi hunajalla maustettu vuohenjuusto.

SILLIJÄÄTELÖ
150 g matjessillifileetä
2 dl kuohukermaa
250 g mascarponejuustoa
1 sitruunan raastettu kuori
3 rkl sitruunamehua
2 tl Dijon-sinappia
ruohosipulia
tilliä
mustapippuria

Leikkaa sillifileet hienoksi hakkelukseksi. Silppua ruohosipuli ja tilli ja raasta sitruunasta kuori.
Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita se hyvin mascarponen kanssa. Lisää vaahtoon silli, yrtit, sitruunankuori- ja mehu sekä sinappi. Sekoita hyvin.
Vuoraa esimerkiksi rengaskakkuvuoka tuorekelmulla ja kaada sillijäätelömassa vuokaan ja nosta se pakastimeen. Anna olla pakastimessa vähintään 5–6 tuntia, mielellään yli yön. Pikkuvuoissa sillijäätelö on valmista jo parissa tunnissa. Ota sulamaan vähän ennen tarjoilua.
Tarjoa uusien perunoiden ja saaristolaisleivän kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO